fbpx

Hva er grønn disruptiv endring?

Dagens blogg innlegg skal vi ta for oss om temaet grønn disruptiv endring. Hva det er og eksempler på hva grønn disruptiv endring er. Først vil jeg spørre deg om hva du vet eller tror hva grønn disruptiv endring er. Gjerne kommenter i kommentarfeltet det du tror.

Grønn disruptiv endring kan være teknologi drevet eller markeds drevet. Det vil si at det er en endring i teknologien eller hvordan markedet velger å produsere produktene sine og hva forbrukerne kjøper. Vi skal snakke om to forskjellige bedrifter som har gjort en endring og en som forsvant fra markedet.

Spotify

Før jeg sier noe mer om dette kan vi få en innblikk på hva Spotify egentlig er. Spotify er er en svensk rettighetsbeskyttet musikkstrømmetjeneste som gir abonnentene muligheten til å høre på musikk fra et digitalt musikkbibliotek online.

Grunnen til hvorfor Spotify er et godt eksempel på en disruptiv innovasjon fordi dette har det helt annderledes på hvordan vi hører på musikk. Vi kan tenke at før så hørte vi musikk fra CD-plater som vi får kjøpt i butikken eller at vi laster ned musikkene våre fra internett eller Bluetooth. Når man bruker teknologi og algoritmer så har man muligheten for å finne musikkforslag på det vi kan høre på.

https://e24.no/teknologi/i/vQrLbL/spotify-skrur-opp-prisen

Over tid kan store bedrifter eller aktører se bort fra dette eller stagnere i forskjellige grad fordi de ikke følger med på trenden. Vi kan ta for oss Kodak som vi kommer til å se nærmere på.

Kodak

Kodak er en amerikansk produsent av kamerautstyr som var kjent og hadde mange bra utstyrer spesielt når det gjaldt engangskamera. Dessverre gikk de i konkurs fordi de ikke så endringen og de var en side av saken. Dette vil si at de var blinded av suksess og at de ikke så endringen komme dems vei.

Grunner på hvorfor Kodak gikk konkurs

Her er noen grunner på hvorfor de fikk en stagnasjon. I følge Havard Business Review så gikk ikke Kodak i konkurs fordi teknologien, men at kameraene ble digital og forsvant in til telefoner. Apple er et eksempel som har bra kamera oppsett. Som vi ser nå så har folk gått fra å printe ut bilder til å dele det direkte online, men det finnes enda steder man kan printe ut for rammer og diverse. Mer om dette kan du finne på Havard Business Review sin nettside som ligger nederst på innlegget.

https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Logo_of_the_Eastman_Kodak_Company.svg

Markedet

Markdet fokuserer på pris og prisen av produktene de selger påvirket utviklingen for bærekraftig produkter. Prisen kan brukes for å øke salget på energieffektive produkter som passivhus som du kan lese mer om her: https://www.rockwool.no/verdt-a-vite/energieffektivitet/energieffektive-bygninger/. Noen ganger kan det være prisdiskriminering på produkter og det kan være biler, man kjøper en elbil som ikke betaler bomavgift. Hvis man har en vanlig bil som har C02 utslipp må man betale. Hva er forskjell? Er det fordi den ene er mer bærekraftig? Fordelene med dette er at flere etterspør dette og flere vil kjøpe elbiler enn vanlig bil.

Hvordan nye produkter resirkuleres

Det som er viktig når det kommer nye disruptive endringer så må man ha en god disposisjon over hvordan ting skal resirkuleres i ettertid.

Kilder:

https://support.spotify.com/us/using_spotify/getting_started/what-is-spotify/

https://hbr.org/2016/07/kodaks-downfall-wasnt-about-technology

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *